PROCES VERBAL

încheiat în urma şedinţei de îndată a

 Consiliului Local Municipal Târgovişte

 din data de 30.11.2010

 

 

Dl Secretar Chiru Cătălin Cristea, întrucât sunt prezenţi 19 din numărul de 21 de consilieri, declară: Şedinţa este legal constituită, îşi poate desfaşura lucrările în conformitate cu prevederile Legii Administraţiei Publice Locale, nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Această şedinţă de îndată a Consiliului Local Municipal Târgovişte a fost convocată de Primarul Municipiului Târgovişte, dl. jr. Gabriel Florin Boriga, prin Dispoziţia nr. 9586 din data de 30.11.2010.

     La această şedinţă participă un număr de 19 consilieri din totalul de 21 consilieri în funcţie, absenţi fiind, Rusescu Gheorghe, Paraschiv Cornelia,  directori ai societăţilor din subordinea Consiliului Local, şefi de servicii din partea Aparatului Propriu precum şi reprezentanţi ai mass-media locale.

     Şedinţa de astăzi este condusă de dl. cons. Stănescu Iulian ales în urma votului Consiliului Local .

Se supune la vot  ordinea de zi.  Se aprobă in unanimitate.

 

1.     Proiect de hotărâre privind rectificarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli al Consiliului Municipal Târgovişte.

Se dă citire proiectului de hotărâre. Se dă cuvântul doamnei director economic Dana Popa pentru a susţine necesitatea adoptării acestui punct. Domnul Ţuţuianu întreabă dacă suma de 2400 lei este pentru plata la Termica. Doamna director spune ca da. Dl. Ţuţuianu întreabă dacă prin achitarea acestei tranţe se va da drumul la energia termică . Doamna director spune că la sfărşitul sedinţei domnul Primar va prezenta un raport al S.C. Termica S.A.   Se supune la vot proiectul de hotărâre. Se aprobă  cu 14 voturi pentru şi 5 abţineri (Dănciulescu Ion, Ţuţuianu Ioan, Diculescu Maria, Frăţilă Cezar şi Dănciulescu Ion)

Domnul Primar prezintă un raport cu privire la situaţia în care se află  S.C. Termica S.A .

Conţinutul raportului este următorul:

       Vin astăzi, în fața dvs, stimați consilieri locali, pentru a vă face cunoscute, datele reale și evoluția SC Termica SA, în perioada 2000 și până în prezent. Am convingerea că mulți dintre dvs, având în vedere că nu sunteți la primul mandat în Consiliul Local Municipal, dețineți multe dintre aceste informații, dar cu părere de rău trebuie să subliniez faptul că liderii politici ai partidelor din care faceți parte au denaturat aceste informații, tocmai pentru a furniza opiniei publice date total eronate și care vin în contradicţie cu realitatea. 

Așadar, SC TERMICA SA, societatea care asigură agentul termic în municipiul Târgoviște a pierdut în perioada 2000-2008, peste 65% din clienții abonați la serviciile societății. Mai exact, dacă în 2000, atunci când PSD-ul a preluat mandatul la Primăria Târgoviște, la SC Termica SA, existau aproape 22.000 de apartamente care primeau agent termic de la această societate, în 2008, la finalul administrației PSD, s-a ajuns la un număr de 7.000 de apartamente, care erau racordate la rețeaua de termoficare locală. Acest fapt, ne poate conduce la o singură concluzie: SUB ADMINISTRAȚIA PSD, SC TERMICA SA A MERS NUMAI PE PIERDERI, dacă luăm în calcul numărul celor care au renunțat la aceste servicii.  

De altfel, bilanțul financiar al SC Termica SA, arată clar: Pierderile înregistrate în perioada  2000-2008, sunt de ordinul sutelor de miliarde de lei vechi. 

Un alt aspect, de care PSD face vorbire, se referă la așa zisele investiții făcute la Termica SA.

        Stimați consilieri municipali, în data de 12 noiembrie 2004, prin licitație s-au achiziționat  3 cazane de apă fierbinte, care ar fi trebuit să asigure livrarea agentului termic la cote normale. Numai că, surpriza vine abia acum, licitația s-a organizat, dar din cele două firme  care s-au prezentat, a câștigat cea care a licitat cel mai mult, ca preț,  adică cu 1 milion de euro peste suma licitată de cealaltă firmă, iar acele cazane, nu au fost puse NICIODATĂ în funcțiune.  Poate ne răspunde domnul senator PSD Adrian Țuțuianu unde s-a dus această diferență de preț, de 1 milion de euro, având în vedere că această așa zisă afacere, de altfel una păguboasă, a fost plătită din bani publici, pe vremea când PSD administra acest municipiu și județ.  Dl Senator Țuțuianu, ar trebui să spună târgoviștenilor adevărul, deoarece firma domniei sale de avocatură a reprezentat SC Termica SA, în procesul intentat de firma câștigătoare, pe motiv că societatea ar mai avea o diferență de preț de achitat către furnizorul cazanelor. Un alt aspect, pe care stimatul domn Țuțuianu îl ascunde cu bună știință opiniei publice, este că firma sa de avocatură și-a încasat onorariul, chiar dacă a pierdut procesul intentat de furnizor. Mai mult decât atât, aceste investiții nu au făcut decât să arunce Termica într-o fundătură sinistră, deoarece investiția de peste 3,5 milioane de euro făcută de administrația PSD, a devenit piesă de muzeu, deoarece cele trei cazane nu au putut fi puse în funcțiune la timp, lipsind o mare parte  din aparatură.

Tot pentru o bună informare a opiniei publice, liderii PSD, care au condus acest municipiu și județ, până în anul 2008, ar trebui să le explice cetățenilor, de ce Termica înregistra datorii de ordinul sutelor de miliarde de lei vechi. Nu o spun eu, o supun datele din registrele contabile ale SC Termica SA.

          O altă investiție făcută la Termica, sub mandatul PSD și care ar fi trebuit să fie una de anvergură, că doar erau aruncați în joc din nou banii publici, s-a dovedit a fi la fel de păguboasă ca și prima. SC Termica SA, cumpăra la începutul lui 2005, de la Nuon Energy România, o companie energetică cu capital olandez, o instalație care costa nici mai mult nici mai puțin decât 9,3 milioane de euro. Ei bine, acești bani s-au dovedit a fi aruncați în van, deoarece astăzi, proiectul, prin aplicarea sa,  nu obține rezultatele scontate, deoarece investiția preconizată pe rețeaua de transport și distribuție a fost efectuată decât parțial, ceea ce determină pierderi de 40-45% de energie termică. Investiția care are o perioadă de derulare de 7 ani, deci până în 2012, este achitată 100% din bugetul local, așa cum declara și ex directorul Termica , Viorel Tabacu. 

Și la acest capitol, dl Senator PSD – Adrian Țuțuianu, ne-ar putea furniza multe informații. De exemplu, de ce Ministrul Economiei – dl Dan Ioan Popescu, membru marcant al PSD, la acea vreme, nu a fost de acord  ca municipalitatea să primească o investiție de 11 milioane euro, ci s-a preferat să se plătescă din bani publici 9,3 milioane de euro.

Și astfel, ajungem în anul 2008, când PSD pierde puterea administrativă, iar actuala administrație este nevoită să acopere găurile negre lăsate de pesediști, care stimați cosilieri și cetățeni, ajungeau la sume colosale. La acea dată, SC Termica SA, mai avea de achitat către  firma olandeză – 2,8 milioane de euro. Ceea ce am făcut noi, cei din actuala administrație, a fost să reluăm negocierile cu cei de la Nuon Energy , pentru a diminua din datoria pe care SC Termica SA, o avea de achitat. Astfel, în urma negocierilor purtate, s-a reușit: 1. Renegocierea pachetului contractual cu 30% și 2. Renegocierea datoriilor pe care Termica SA, le avea de achitat către NUON ENERGY.  Astfel, de la 2,8 milioane de euro, în urma renegocierilor, s-a ajuns la suma de 750 mii de euro.

      Stimați consilieri și cetățeni ai acestui municipiu, am vrut să cunoașteți aceste aspecte, tocmai pentru a nu vă lăsa influențați de către așa zișii binevoitori, care atunci când s-au aflat la cârma Târgoviștei, nu au făcut decât să blocheze dezvoltarea oraşului.

Mă bucur că astăzi, pot aduce o veste bună pentru târgovişteni:  Așadar, începând de luni, va fi căldură în toate apartamentele din oraș. De Moș Nicolae, toți târgoviștenii care sunt branșați la sistemul centralizat de încălzire – aproape 5.000 de familii – vor avea căldură.

Îmi pare bine că pot anunța rezolvarea problemei înainte să intrăm în iarna calendaristică și înainte de venirea zăpezii.

Acesta este rezultatul negocierilor prelungite și dificile pe care le-am purtat cu Distrigaz, furnizorul Termica, în ultimele patru luni. Nu a fost uşor, pentru că este vorba de datorii istorice, acumulate în ani de zile, înainte ca târgoviștenii să-mi încredințeze mandatul de primar al orașului. Să plătești restanțe de sute de miliarde de lei vechi, în condiţii de austeritate bugetară, s-a dovedit a fi un lucru greu de făcut. Sunt mulţumit însă că, până la urmă, după o serie de impasuri, am reuşit deblocarea situaţiei, astfel încât târgoviştenii să nu mai sufere de frig.

În toată această perioadă, am ales să nu comentez în niciun fel situaţia şi să-mi concentrez energiile asupra găsirii unei soluţii. În timp ce alţii se bat cu pumnii în piept lăudându-se cum vor rezolva ei problemele, eu am o abordare diferită: mai întâi rezolv şi pe urmă vorbesc despre asta. Şi vă asigur că la fel voi proceda şi pe viitor.

Închei, prin a vă spune că pentru deblocarea acestei situații și-au adus contribuția atât președintele CJ-Florin Popescu  cât și deputatul Gh. Albu.

Pentru a nu mai exista niciun dubiu, prin intermediul mass-media, le transmit târgoviștenilor, că în numai 2 ani, Primaria TGV, a dat către Termica 340 de miliarde de lei vechi.

 

Cu aceasta sedinta se declara incheiata.

 

 

 

              PREŞEDINTE DE ŞEDINŢĂ                                 SECRETAR MUNICIPIU

                                ing. Stănescu Iulian                                            jr. Chiru Cătălin Cristea