Conservarea și îmbunătățirea calității apei

în bazinele hidrografice ale jud. Dâmbovița

-         APLICAȚIA ISPA – etapa I –

Zona pilot Târgoviște

Modernizarea sistemului de colectare, transport și

Epurare ape uzate în mun. Târgoviște

 

1.     Inițiatorul proiectului de hotărâre

PRIMĂRIA MUN. TÂRGOVIȘTE

2.     Prezentarea pe scurt a situației premergătoare inițierii proiectului de hotărâre

      Mun. Târgoviște are o populație de cca. 90.000 locuitori și dispune de un sistem centralizat de alimentare cu apă și canalizare. Prin sistemul de canalizare existent se realizează colectarea, transportul, epurarea și descărcarea apelor în emisar – râul Ialomița.

      Sistemul de canalizare din municipiu este compus din 120 km. De conducte, 2 stații de epurare, cu o capacitate de 960 l/s, o stație de repompare ape uzate menajere și industriale în zona industrială de sud și 4 deversoare pentru ape pluviale ce descarcă apele în râul Ialomița. Sistemul a fost proiectat și realizat în sistem unitar. Serviciul de colectare este realizat pentru 95% din locuințele din municipiu.

      Stația de epurare Târgoviște Sud, amplasată pe malul drept al râului Ialomița, asigură epurarea apelor uzate și pluviale din zona industrială și de locuit a orașului. Este prevăzută cu treaptă mecanică și biologică, dar evacuează de multe ori ape insuficient epurate în râul Ialomița. Indicatorii chimici de calitate sunt frecvent depășiți la evacuare, față de limitele admisibile conform NTPA 002/2002, cauza fiind uzura fizică și morală a echipamentelor, defecțiuni ale instalațiilor și utilajelor, capacitate de epurare fiind în prezent de 36%

      Epurarea necorespunzătoare a  apelor uzate are un impact negativ asupra calității apei râului Ialomița și implicit asupra faunei și florei acvatice.

3.          Oportunitatea inițierii proiectului de hotărâre

Necesitatea și oportunitatea investiției, în această etapă, sunt legate de eliminarea deficiențelor actuale și de racordare a parametrilor de funcționare a sistemelor la prevederile normelor specifice din România și la cele ale Comunității Europene.

Toate lucrările care sunt cuprinse în această investiție se fac pentru îmbunătățirea sistemelor de canalizare ce prezintă multe deficiențe, precum și pentru extinderea rețelelor de canalizare în zone neacoperite de pe teritoriul municipiului.

4.          Documentele care stau la baza inițierii proiectului de hotărâre

Studiu de fezabilitate – memoriu general și documentație tehnico-economică, elaborat de S.C. F.B.C.R. MAUNSELL S.R.L. și S.C. AQUAPROIECT S.A.

5.          Baza legală a proiectului de hotărâre

HG nr. 62/1996 privind aprobarea Listei obiectivelor de investiții și de dezvoltare

OG nr. 45/2003 privind finanțele publice

Legea nr. 215/2001 privind Administrația Publică Locală

6.          Propunerea compartimentului de specialitate

Rugăm a aproba studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici ai investiției.

Propunem două variante:

 

     VARIANTA I – cuprinde:

 

-         COMPONENTA 1 – rețele de canalizare pluvială, bazine de retenție și stațiile de pompare aferente, rețele de canalizare menajeră realizată în sistem unitar, reabilitări de canale deteriorate precum și stațiile de pompare a apelor uzate aferente.

Capacități – 20,91 km.

       Realizarea rețelei de canalizare în sistem divizor, în partea de nord a orașului – colectorul principal menajer Dn 400 situat pe străzile Cărămidari și Aleea Sinaia se menține în funcțiune și se prelungește pe str. Aleea Mânăstirii Dealu pe o lungime de 600 m.

       Pentru colectarea debitelor pluviale se prevede realizarea unui colector pluvial paralel cu colectorul menajer.

       Rețeaua de canalizare în zona de nord a orașului a fost dimensionată să poată prelua debitele de ape uzate menajere aferente comunelor limitrofe Răzvad și Aninoasa la nivelul anului 2025.

       Extinderea rețelei de canalizare în zona de sud a orașului, se va realiza astfel:

- în zona limitrofă malului drept al râului Ialomița (străzile Gimnaziului și Calea Ialomiței) rețeaua de canalizare se va realiza în sistem divizor. Colectorul menajer proiectat este de 600m. pe str. Gimnaziului și de 1600m. pe Calea Ialomiței. Colectorul pluvial se va realiza pe o lungime de 4060 m.

- realizarea extinderii rețelei de canalizare în sistem unitar pe următoarele străzi: prelungire Teiș – 500 m., prelungire Calea Câmpulung – 1600 m., Cartier Romlux – 700 m., B-dul Unirii – 300 m., Petru Cercel – 1150m., Cartier Prepeleac – 900m., Cartier Micro II – 500m., Cartier Micro III – 400m.

- reabilitarea parțială a rețelei de canalizare existente: Laminorului – 1300m., Berzei – 450m., deviere colector UPT – 700m., reabilitare rețele exterioare și racorduri la blocuri (global) – 1500m.

 

-         COMPONENTA II -  reabilitare stație de epurare Târgoviște Sud: se extinde stația existentă prin reconsiderarea schemei de epurare și se reabilitează parțial obiectele existente. Schema va cuprinde, în principal, următoarele obiecte tehnologice și echipamente hidromecanice: deversor (Dev 1), căminul de stavile, hala de degrosisare, deznisipator – separator de grăsimi aerat, camera de distribuție a debitelor, debitmetrul electromagnetic, debitmetrul Venturi, decantoare primare, deversor între treapta mecanică și treapta biologic㠖 flux 3, bazin anaerob, bioreactor 3, decantoare secundare, cămin de prelevare ape epurate, debitmetrul pe evacuarea apei epurate, decantoare primare existente – flux 2, deversor între treapta mecanică și treapta biologic㠖 flux2, bazin anaerob și anoxic – flux 2, bioreactor 2, decantoare secundare – flux 2, stația de suflante pentru bioreactor flux 2, stația de suflante pentru bioreactor flux 3, stația de pompare pentru nămolul de recirculare și în exces – flux 2, stația de pompare pentru nămolul de recirculare și în exces – flux 3, stația de pompare pentru nămolul primar – flux 2, stația de pompare pentru nămolul primar – flux 3, stația de pompare pentru recirculare intern㠖 flux 2, concentrator de nămol gravitațional pentru nămol primar, cămin de amestec, hala de îngroșare mecanică a nămolului în exces și deshidratare a nămolului fermentat, bazinul de amestec, stația de pompare pentru nămolurile îngroșate, în amestec, rezervoare de fermentare nămol, rezervoare de gaze, rezervorul tampon de nămol fermentat, depozitul de nămol deshidratat, stația de pompare supernatant, instalația pentru materialul vidanjat, canale și conducte în incinta stației de epurare, rezervor de stocare a grăsimilor separate din apa și pompa de grăsimi, debitmetru pe canalul deversor, bazin de retenție, instalația pentru dezinfectarea apei uzate epurate.

 

-         COMPONENTA III – se extinde stația existentă prin reconsiderarea schemei de epurare și se reabilitează parțial obiectele existente. Schema va cuprinde, în principal, următoarele obiecte tehnologice și echipamente hidromecanice: grătar rar, grătar fin, stația de pompare ape uzate brute, debitmetru, deznisipator-separator de grăsimi, decantoare primare, instalație compactă de epurare biologică avansată, cămin de prelevare a probelor de apă epurate, stație de pompare de recirculare externă, stație de suflante pentru deznisipator-separator de grăsimi, stație de suflante pentru bioreactor, stația de pompare a nămolului primar, bazinul de amestec pentru nămolul primar, instalația de concentrare mecanică a nămolului, stabilizatorul de nămol, bazin tampon pentru nămolul stabilizat, instalații de deshidratare mecanică a nămolului, canale și conducte în incintă, rezervor de stocare a grăsimilor separate din apă și pompa de grăsimi, bazin pentru materialul vidanjat.

 

-         COMPONENTA IV – reabilitarea Canalului Morilor – s-au prevăzut lucrări de decolmatare și mărire a secțiunii de scurgere. Pentru prevenirea eroziunilor și îmbunătățirea aspectului peisagistic, taluzele vor fi protejate cu materiale moderne (geocelule umplute cu pământ vegetal) și înierbate. Debitele transportate de canal (4100m.) sunt legate de cotele apelor râului Ialomița, valorile fiind de Q= (3-15)mc/s.

 

VARIANTA II – cuprinde:

 

-          COMPONENTA I - rețele de canalizare pluvială, bazine de retenție și stațiile de pompare aferente, rețele de canalizare menajeră realizată în sistem unitar, reabilitări de canale deteriorate precum și stațiile de pompare a apelor uzate aferente. Față de VARIANTA I debitele menajere din zona de nord a orașului vor fi conduse la stația de epurare sud prin intermediul unei stații de pompare SP4, amplasată în amonte de stația de epurare Nord. Traversarea râului Ialomița se va face prin intermediul unei supratraversări, iar conducta utilă va fi protejată de o conductă de protecție metalică. Debitele uzate refulate de stația de pompare SP4 (Q=100l/s, H=20m.), vor ajunge în colectorul de pe str. Calea Ialomiței, de unde, printr-o repompare în cadrul SP1 ajung în colectorul principal. În acest sens stația de pompare va fi redimensionată 4+1 pompe identice cu cele din varianta 1. restul prevederilor proiectului rămân neschimbate.

-         COMPONENTA II –  reabilitare stație de epurare Târgoviște Sud: se extinde stația existentă prin reconsiderarea schemei de epurare și se reabilitează parțial obiectele existente. în această variantă se mărește capacitatea stației de epurare prin preluarea apelor uzate menajere epurate în prezent de stația de epurare nord.

-         COMPONENTA III – se renunță la stația de epurare nord

-         COMPONENTA IV – reabilitarea Canalului Morilor

 

DATELE TEHNICE ALE INVESTIȚIEI

 

CAPACITĂȚI

 

Rețea – 20,91 km.

 

Stația de epurare Sud: - Varianta 1- teren ocupat definitiv–S=44.130 mp. (existent)

                                                        - aria construită - 41.306,6 mp.

                                                        - aria desfășurat㠖 41.670 mp.

                                                        - debit epurat – Qmax. zi = 551 l/s

 

                                    - Varianta 2 -  teren ocupat definitiv – S=51.000 mp.

                                                      - debit epurat – Qmax. zi = 649 l/s

Stația de epurare Nord –Varianta1– teren ocupat definitiv–S=13.294 mp. (existent)

                                                  -  aria construită = aria desfășurată=13.715 mp

                                                    - debit epurat – Qmax. zi = 98 l/s

                            

                                  - Varianta 2 – se dezafectează

 

         DURATA DE EXECUȚIE A INVESTIȚIEI         36 luni

 

         VALOAREA TOTALĂ A INVESTIȚIEI (valorile nu conțin TVA)

 

 VARIANTA I                   cca 1.300.000.000 mii lei (35.500.000 euro)

               din care : C+M    cca    740.000.000 mii lei (20.000.000 euro)

 

 VARIANTA 2                   cca 1.200.000.000 mii lei (32.500.000 euro)

                din care C+M      cca    700.000.000 mii lei (19.000.000 euro)

 

7.          Sursele de finanțare ale proiectului de hotărâre

VARIANTA 1:

                      GRANT ISPA                75%  

                      CREDIT                         20 %

                      FONDURI PROPRII        5%

 

VARIANTA 2:

                      GRANT ISPA                75%  

                      CREDIT                         25%

                      FONDURI PROPRII       5%

8.          Alte precizări legate de realizarea intereselor generale ale comunității și respectarea normelor Comunității Europene

 

Propunem spre aprobare Consiliului Local Târgoviște Studiul de Fezabilitate și Indicatorii tehnico – economici din Varianta a-1I-a a acestei aplicații.